donderdag 23 juli 2009

Montreux in the rain

Het ontbijt in Auberge des moulins is uitgebreid, verzorgd en heel lekker. Temidden van de ontbijtruimte staat een tafel, rijkelijk gevuld met croissants, broodjes, veschillende soorten confituur lekkere ham en een blok smakelijke kaas. Je vraagt zoals gewoonlijk je café, café au lait, thé, chocolat.

Bij het uitchecken bedanken we de gastvrouw voor het aangenaam verblijf. Ik zeg haar ook dat, hoewel we al dikwijls in Frankrijk waren, nog nooit in deze streek geweest zijn. Maar dan we nu onderweg naar Zwitserland Ronchamp wilden zien. Ze word er stil van. "Ah la chapelle ... "
Plots haalt ze hopen informatie aan uit de streek, een boekje met logies andere folders met bezienswaardigheden en activiteiten uit de streek. "On sait jamais!"

Wij terug en route pour la Suisse.
Aangezien we vandaag maar een 150 km te doen hebben kan alles zeer relaxt. We rijden dan ook lange tijd langs de nationales.

Aan de Zwitserse grens ben ik aangenaam verrast dat ze het autowegenvignet voor 2009 paars hebben gemaakt. De ultra voorzienige Zwitsers!
Van aan de grens is het autosnelweg tot aan Montreux.



Misschien moet ik nog eens duidelijk stellen dat ik het niet heb voor Zwitserland. Ik ben er 7 jaar na elkaar geweest, en heb het wel gezien.
Als je geluk hebt dan heb je slechts 7 van de 10 dagen regen, en is het de andere drie dagen zeer warm. Van gastronomie kennen ze niets, de wijn is echt niet je dat. Het is er ongelooflijk duur. De Zwitsers zijn wel zeer vriendelijk, maar je hebt steeds de indruk dat dat slechts voor je geld is. Het is er zeer proper, zeer hygiënisch en zeer veilig, maar waarschijnlijk daardoor ook heel saai.
In Montreux en aan het meer van Genève (of le lac Leman) ben ik nog nooit geweest. Dus wie weet is het hier anders. Bergen zijn mooi, een meer is mooi, Bergen rond een meer moet dus wel zeer mooi zijn. Temeer nu het jazzfestival plaats heeft, en niemand minder dan Prince het hele zooitje komt afsluiten, is er daadwerkelijk iets te beleven.

Vrij vlug krijgen we het eerste beeld van het meer te zien, het is dan ook gigantisch groot, je rijdt er een hele tijd langs.


Het is al duidelijk te zien dat het echt Zwitsers weer is.

Rond 13.00 h loodst de gps ons tot voor de deur van ons hotel, Villa Toscane.


Een mooi hotel. Er is geen receptie en geen restaurant in dit hotel, daarvoor hangt het af van het veel duurdere en nog chicker hotel, Royal Plaza aan de overzijde van de straat.. Met zijn prijzen van 575 € per nacht was het toch net iets te duur voor ons.
Aan de receptie van het Royal Plaza gebeurde wat ik een aantal maal in de beoordelingen van villa tosane had gelezen. Het hotel was volgeboekt maar we mochten voor de zelfde prijs in het Royal Plaza blijven. Voor ons geen enkel probleem.

We kregen een ruime kamer met dubbel bed en een bijzet bedje. Dat bijzet bedje was een zeer confortabel bed met lattenbodem en prima matras. We hebben al slechter meegemaakt, denk aan hotel du parc in de Elzas, waar er gewoon twee matrassen op de grond lagen.
Het is voor het eerst dat een bed in een hotel comfortabeler is dan het onze, en de dekbedden, de kussen zo zacht, je lijkt er in te zweven.
De kamer heeft ook een ruime badkamer, met dubbele lavabo, bad met douchescherm, wc en bidet.
Een flatscreen met hotelservice, wel ja op het scherm stond welcome Mr Groosman, please choose your language. En inderdaad, Nederlands kon ook. Je kon daar alle voorzieningen van het hotel raadplegen en zien wat je gratis kon en waar je moest voor bijbetalen.
We hadden tv met fims op aanvraag (gratis), vaste internetverbinding met hoge snelheid, sauna, hammam, jacuzzi, zwembad, allemaal gratis.

Gratis is niet echt het juiste woord, hoewel we dus een duidelijk upgrade hadden, betaalden we toch nog altijd 290 € per nacht (slechts de helft dus van in dit hotel) voor de laatste nacht betaalden we 'slechts' 170 €. In de periode van het jazzfestival zijn alle prijzen quasi het dubbele.
Zal ik nog even de kassa doen rinkelen:
nacht in het hotel: 260 €
ontbijt continental: 10 €
ontbijtbuffet: 22 €
parkeren van de auto per dag tijdens het festival : 20 €
parkeren van de auto per dag buiten het festival : 10 €
verblijfstax per dag: 6.50 €
touristentax per dag: 3.00 €

Maar als je jezelf een kadootje doet mag je niet op de prijs gaan knibbelen. Niet zoals het Britse koppel dat naast ons in de louche bar zat. "Did you see the prices of the coctails?" inderdaad 17 FS zijnde 11.20 € voor een coctail. "this will be the only coctail that I'll have on this holyday". Mijn reactie is dan, ga dan op een goedkoper hotel of naar een goedkopere bestemming, maar ontzeg je toch niet waar je zin in hebt op je vakantie.
Je kreeg er namelijk gratis één aangeboden bij het inchecken van het hotel, zoals je ook een glas champagne kon drinken in het restaurant chez georges, voor slechts 12 CHF ipv 18 CHF. Je mocht ook gratis gebruik maken van het openbaar vervoer, 10% korting op de nautica activiteiten, of 20 CHF korting op de faciliteiten van het beautycenter. Je kon je laten masseren, inpakken, insmeren met chocola, je botox laten bijspuiten, even een en ander laten rechtzetten of optrekken, want inderdaad er was een privékliniek in het hotel zelf.
Maar ik wijk af.

Het soort gasten kon je afleiden aan de auto's die aan en afreden van het hotel, dodge, porsches, ferrarri, de laaste modellen mercedes E, en natuurlijk maybach.


Maybach past volledig bij Zwitserland, degelijk, veilig, comfortabel maar oersaai en exuberant duur. Not realy my cup of the, but to each his own.
Je ziet hier ook alle nationaliteiten, maar vooral Russen. De tijdschriften op onze kamer waren in het Russich. Het aantal gesluierde vrouwen viel ook op, voorzien van de laatste Iphone waar ze vollop foto's van elkaar en van hun kinderen mee namen. En ik die dacht dat de islam het nemen van beeltenissen van mensen verbood.
Je zag ook dames met wel zeer aansluitend laagzittende pantalons, met niksverhullende topjes, maar met wel een sluier rond hun hoofd gewikkeld.

Terwijl Eulalie en mams van een eerste sauna, jacuzzi en zwembad genoten, probeerde ik de internet aanlsuiting uit. Niks dus. Dan maar de receptie gebeld. Gewoon de netwerkkabel insteken en alles gaat van zelf. Niks dus. Een technieker kwam, "Ah Vista!" na wat telefoontjes in wat mij Russisch leek "ça va pas aller, I would recommend you to go wireless, you have to pay for it, here you see the rates. Je suis désolé" 10 € voor 30 min internet leek me nu toch wel net iets te veel. Gelukkig stonden er in het businesscenter ook pc's met internet verbinding en dat was gratis. Het waren wel qwertz klavieren met veel ää en ó e ëë en zo, maar we konden ons verstaanbaar maken. Boven zag ik zo dat er nog princefans in het hotel zaten, de loginnamen kwamen me hier en daar bekend voor.

Het Hotel ligt met niveau 3 aan de straatzijde en niveau 1 aan het meer. Van daar uit kan je rustige vlakke wandelingen maken aan de rand van het meer, met steeds wisselende uitzichten.


fullsize panorama

De kraampjes rechts staan over een ganse lengte van het wandelpad langs het meer, je kan het niet beter vergelijken dan met de Gentse Feesten, je kan er dezelfde rommel kopen, alleen stukken duurder. Hoe raar ik het ook vind, maar veel volk loopt hier niet

Montreux in the rain

Eens een verdwaalde die de hond moet uitlaten van mevrouw, Nederlanders in hun regenjasje en een paar Belgen onder hun paraplu, we zijn hier nu toch.




Er stond een paraplu in de kamer, dus het komt hier wel meer voor dat het regent.
Ik was al blij dat Zwitserland me niet teleur stelde. Zo was het toch zeker dat ik niet vol vooroordelen zat bij het land.


fullsize panorama

Met een overzet, voor het festival omgetoverd tot jazzboats, kan je het meer afvaren naar andere steden rond het meer.



Heus onweer op komst boven the lake, en het raakte niet over de bergen.


s'Avonds aten we in een van de restaurants van het hotel, restaurant Bellagio.
Ik moet zeggen dat ik het meer van Bellagio mooier vind, en het eten met "fish from the lake" daar stukken lekkerder.
Het avondmaal was zeker niet slecht maar voor 30€ de gang en 40€ voor een fles wijn heb ik al beter gegeten. Je krijgt er netjes wel gratis water uit de kraan.
Ik drink altijd wijn uit de streek waar we zijn, maar de Zwitserse wijn, hoewel niet goedkoop is bezwaarlijk lekker te noemen. Hij smaakt echt naar het harde gesteente van de ondergrond.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten